Jesień w pełni więc nie może zabraknąć sałatki z buraków do słoików na zimę. Dlaczego? Bo różnego rodzaju sałatki to element obowiązkowy jako dodatek do obiadu. Nie zawsze jednak mamy tyle czasu, aby przygotować taką sałatkę. W takiej sytuacji idealnie sprawdzają się gotowe sałatki w słoikach.
Ja polecam te samodzielnie robione w domu, gdyż tylko one smakują najlepiej. Oczywiście są gusta i guściki, o których się nie powinno dyskutować. Mi i mojej rodzinie smakują najlepiej te domowej roboty, zwłaszcza, że wiem, jak zostały wykonane i jakich składników użyłam. A z tymi kupnymi bywa różnie, nie mamy 100% pewności, że zostały wykonane tak jakbyśmy tego oczekiwali.
Do kotletów mielonych nie niezaprzeczalnie pasują buraczki zasmażane. Trudno je jednak wykonywać za każdym razem kiedy mamy na nie ochotę. Najlepiej to zrobić hurtowo i pozamykać smaki w słoikach. Weki są idealnym rozwiązaniem zwłaszcza wtedy, gdy jesteśmy zabiegani i brakuje nam czasu. Otwieramy słoik, wrzucamy na patelnię i już możemy cieszyć się niepowtarzalnym smakiem.
Do kotletów mielonych nie niezaprzeczalnie pasują buraczki zasmażane. Trudno je jednak wykonywać za każdym razem kiedy mamy na nie ochotę. Najlepiej to zrobić hurtowo i pozamykać smaki w słoikach. Weki są idealnym rozwiązaniem zwłaszcza wtedy, gdy jesteśmy zabiegani i brakuje nam czasu. Otwieramy słoik, wrzucamy na patelnię i już możemy cieszyć się niepowtarzalnym smakiem.
Składniki sałatki z buraków do słoika
Składniki:
3 kg buraków
3 cebule
Zalewa:
¾ szk. octu
1 szk. oleju
1 szk. cukru
¼ szk. wody
2 łyżki soli
Przygotowanie:
Buraki myjemy i gotujemy ze skórką do miękkości. Obieramy ze skórki po ugotowaniu i trzemy na tarce na grubych oczkach. Przygotowujemy zalewę z podanych wyżej składników z zachowaniem proporcji. Doprowadzony ją do wrzenia i dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Gotujemy cebulę w zalewie około 5 minut. Dodajemy do zalewy starte buraki. Mieszamy wszystko i gotujemy około 10 minut. Gorącą sałatkę nakładamy do umytych i wytartych do sucha słoików, szczelnie zamykając. Słoiki dla większej trwałości możemy też poddać suchej pasteryzacji.
Sami widzicie w zasadzie potrzebne są nam tylko dwa składniki: buraki oraz cebula, ale efekt jaki osiągniemy będzie świetny. Przygotowanie nie jest w cale pracochłonne, a co najważniejsze tak przyrządzona sałatka może stać w spiżarce przez całą zimę. Gdy tylko będziemy mieli ochotę na kotlety mielone z buraczkami, wystarczy, że podgrzejemy ją na patelni lub w mikrofalówce. Sałatka z buraków do słoików na zimę jest niezastąpionym dodatkiem do szybkiego obiadu czy kanapki. To must have wśród jesiennych przetworów.
Smacznego!