Książka kucharska

Piernik z dżemem przepis

07:37:00,1 Komentarze


Uwielbiam proste i szybkie przepisy jak to na mamę dwójki małych dzieci przystało. Piernik z dżemem jest nie zwykle prosty w swoim wykonaniu. Wszystkie czynności sprowadzają się do dobrego wymieszania składników. 


Składniki:
2 jajka
1 szkl. cukru
2 szkl. mąki
1 łyżeczka sody
1 szkl. mleka
1/2 szkl. oliwy
4 łyżki dżemu
2 łyżki kakao

Wykonanie:
Jajka miksujemy z cukrem, aż do zabielenia. Następnie dodajemy stopniowo pozostałe składniki. Podany przepis jest na blaszkę tortową, którą można również wstawić do piekarnika. Pieczemy ok. 40 minut.



Kilka wskazówek:
Składniki dodajemy stopniowo, najpierw ubijamy jajka z cukrem, a potem dodajemy resztę. Nie można dodać jednocześnie wszystkich składników, gdyż ciasto będzie miało zakalec.

Moja mama mówi, że prawdziwy piernik z dżemem zawsze pęka. Niestety nie zawsze takie pęknięcie w środku ciasta wygląda estetycznie. Czasami gdy pęknięcie jest naprawdę duże, wyrównuje wierzch przez skrojenie nierówności i polewam czekoladą.

Piernik idealnie smakuje z dżemem z czarnej porzeczki.

Piernik z dżemem jest ciastem, które idealnie nadaje się do mrożenia. Dzięki mrożeniu dłużnej zachowuje swoją świeżość. 

Smacznego!

Przeczytaj także o:

1 komentarz:

  1. Faktycznie pęka i się wybrzuszył ale dla mnie od teraz jest jedyny w swoim rodzaju. Nadziałam dżemem, u mnie pysznym truskawkowym Gomaru. Smaku nie potrafię opisać :) Stałam nad piekarnikiem jak nad inkubatorem. Tobie i przepisowi niech będą dzięki.

    OdpowiedzUsuń