Kuchnia przepisy

Kotlety z cukinii – przepis

września 22, 2019,0 Komentarze

kotlety z cukinii

Bez wątpienia warto wykorzystywać sezonowe warzywa i owoce. Cukinia jest jednym z nich. Nie brak jej w okresie letno - jesiennym. Świetnie sprawdza się jako składnik lecza, ale może być również wykorzystywana do przyrządzenia pysznych kotletów. 

Kotlety z cukinii są bardzo delikatne w swoim smaku i na tyle różnorodne, że warto je robić w wolnej chwili. Zaletą takich kotlecików jest możliwość przemycenia, innym wartościowych składników np. marchewki, która maskuje się idealnie. Można też dodawać natkę pietruszki, ale w niewielkich ilościcahc, gdyż potrafi ona zdominować cały smak kotletów. 

Takie kotlety warto robić dzieciom, bo są naprawdę bardzo wartościowe pod względem odżywczym i smaczne zarazem.


Składniki:
- ½ średniej wielkości cukinia (może być też kabaczek)
- 1 torebka kaszy jaglanej
- 2 jajka
- 1 cebula
- 1 mała marchewka
- bułka tarta
- natka pietruszki
- sól
- pieprz

Sposób przygotowania:
Cukinie myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki. Jeśli mamy młodą możemy jej nie obierać. Usuwamy gniazda nasienne i trzemy na tarce na grubych oczkach. Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Dobrze jest pogotować dłużej o te 2-3 minuty, aby kasza całkowicie zmiękła. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchewkę myjemy, obieramy i przemy na najmniejszych oczkach tarki. 

Przed wymieszaniem wszystkich składników, warto odlać nadmiar wody, jaką puszczą warzywa. Im młodsza cukinia, tym więcej wody będzie miała w sobie. Jeśli tego nie zrobimy może okazać się, że konsystencja kotletów podczas smażenia będzie zbyt lejąca i kotlety nie będą trzymać formy. Zwyczajnie rozpadną się. Oczywiście możemy to też korygować, dodając więcej bułki tartej.

kotlety z cukinii i kaszy jaganej

Wszystkie składniki: cukinię, marchewkę, cebulę mieszamy ze sobą. Dodajemy jajko oraz bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem. Możemy też dodać do masy posiekaną natkę pietruszki. Formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce. Smażymy tak jak tradycyjne kotlety na średnim ogniu, na małej ilości tłuszczu. 


Smacznego!

Przeczytaj także o: