Przepis na pączki


Dziś mam dla was bardzo prosty przepis na pączki domowej roboty, które z pewnością będą smakowały całej rodzinie. Potocznie u nas w domu pączki nazywane są "kasztanami", gdyż rzeczywiście swoją barwą i kształtem przypominają brązowe, jesienne kasztany

Składniki:
2,5 szkl mąki
1/2 paczki drożdży
4 duże łyżki cukru
szczypta soli 
3 żółtak
1/4 margaryny
3/4 szkl. mleka
1 łyżka wódki
olej do smażenia


Przygotowanie: 
Etap 1
Do plastikowej dużej miski wsypujemy przesianą mąkę, na środku robimy wgłębienie, w którym rozkruszamy drożdże, a następnie zasypujemy je cukrem i polewamy ciepłą, ale nie gorącą wodą. 
Odstawiamy do wyrośnięcia rozczynu.

Etap 2
Mleko podgrzewamy, rozpuszczając z nim margarynę. Odstawiamy do wystudzenia.

Etap 3
Wyrośnięty rozczyn  mieszamy z wystudzonym mlekiem, dodajemy żółtka, sól. Gdy ciasto będzie już uformowane na sam koniec dodajemy 1 łyżkę wódki. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Etap 4
Formujemy pączki możemy dodać do środka wybrane nadzienie. Z podanej porcji wychodzi średnio 10-12 pączków. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Etap 5
Na rozgrzanym oleju smażymy paczki, posypując je po wyjęciu cukrem pudrem.

Mam nadzieję, że wykorzystacie mój przepis na pączki. Jest to idealny smakołyk na długie jesienne wieczory. Jest oczywiście kaloryczny a jednocześnie bardzo smaczny.

Samczego !