5 sposobów podawania dzieciom warzyw i owoców


Lato to sezon, kiedy wszędzie można kupić kolorowe, pachnące warzywa i owoce. Warto więc wykorzystać ten okres i wprowadzić je do codziennej diety, zwłaszcza że wakacje to idealny czas, żeby próbować nowych smaków. Jesienią będzie kontynuowany "Program dla szkół", który będzie promować jedzenie warzyw, owoców oraz produktów mlecznych, więc bez problemu będziemy mogli dalej kształtować nawyki żywieniowe naszych dzieci. Zastanówmy się więc, w jakiej postaci podawać dzieciom owoce i warzywa? Jest kilka na to skutecznych sposobów. Oto one:


Surowe owoce i warzywa pokrojone w kawałki 

 

Jeden z najprostszych, a zarazem najskuteczniejszy sposob podania produktów. Surowe warzywa i owoce kroimy na mniejsze części. Polecam krojenie w słupki, wówczas dziecku będzie lepiej trzymać tak pokrojony produkt. Ten sposób jest idealny, chociażby dla marchewki czy ogórka, ale jeśli naszego malucha interesują inne kształty, możemy przy użyciu foremek wycisnąć dowolne kształty. Ten sposób sprawdza się idealnie przy miękkich owocach i warzywach takich jak: papryka, arbuz, jabłko, awokado.

Może nam się wydawać, że taka zabawa kształtami jest niepotrzebna, ale dzieci naprawdę zwracają uwagę na formę podania i to wówczas zapada decyzja, czy zjedzą dany owoc lub warzywo, czy też nie.

Przecierane owoce i warzywa


Tak przygotowane warzywa i owoce będą idealnym dodatkiem do dania głównego np. naleśników czy jogurtów. Samo podawanie przecierów dziecku na dłuższą metę niekoniecznie może być atrakcyjne, bo nie czuć struktury produktów, dziecko nie wykonuje też praktycznie żadnej pracy typu gryzienie i żucie. Jest to więc wersja dla bardzo małych dzieci, jako dodatek do innego dania lub dla totalnych pokarmowych leniuchów.

Warzywne soki i smoothie 


Do ich przygotowania wystarczy sokowirówka lub blender. Do przygotowania soków poleca się sokowirówki wolnoobrotowe, które zachowują więcej właściwości naturalnych owoców. Ta metoda jest dobra, bo stanowi świetną bombę witaminową. Do przygotowania prawdziwego domowego soku będziemy musieli użyć kilku sztuk owoców, których tak naprawdę nie jesteśmy w stanie zjeść na raz aż tyle. Sok możemy podawać w kolorowych szklankach jako koktajl ze słomką i parasolką, tak aby zaciekawić maluszka.

Inne sposoby



Warzywa i owoce mogą być podawane również jako dodatek do wypieków. Można z nich zrobić lody owocowe, wystarczą odpowiednie pojemniczki + sok owocowy. Możemy też przygotować kisiel czy galaretkę domowej roboty na bazie owoców. Potrzebujemy tylko do soku dodać odrobinę mąki ziemniaczanej lub substancji żelującej.