Paszteciki z kapustą i grzybami


Pasztecik z kapustą i grzybami to jedna z bezmięsnych potraw, która gości na naszych stołach zarówno w dni powszednie jak i od święta. Jest to świetna przekąska, która razem z barszczem czerwonym można zaserwować na obiad. Małe, prostokątne, drożdżowe bułeczki napełnione kiszoną kapustą z dodatkiem smażonej cebuli oraz grzybów smakują wyśmienicie. 
 
Jeśli szukacie zarówno gotowych potraw, jak i składników do Wigilijnej kolacji koniecznie zajrzyjcie do spizarnia.schroniskosmakow.pl

Składniki paszteciki z kapustą i grzybami: 

Nadzienie: 

500 g kiszonej kapusty 
2 cebule 
1 łyżka mąki 
sól 
pieprz 
olej 
 

Ciasto: 

500 g mąki 
35 g świeżych drożdży 
¾ szkl. ciepłej wody 
2 łyżki cukru 
½ łyżeczki soli 
 

 

Wykonanie: 

Nadzienie: 
Suszone grzyby rozdrabniamy i zalewamy gorącą wodą na ok. 10 minut. Odcedzamy i w zależności od potrzeby kroimy grzyby na mniejsze kawałki. Kiszoną kapustę płuczemy w zimnej wodzie. Mocno odciskamy wodę. Siekamy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju. Dodajemy grzyby. Smażymy ok. 2-3 minuty. Potem dodajemy kapustę i całość dobrze mieszamy, smażymy przez kolejne 10 minut. 
 


 

Ciasto: 

Przygotowujemy ciasto. Na wiech mąki dodajemy drożdże z cukrem i 4 łyżkami letniej wody. Odstawiamy na około 15 – 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie mieszamy z pozostałą ciepłą wodą, solą tak aby powstało gładkie ciasto. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. 
 
 
Ciasto wykładamy na stolnicę, podsypujemy mąką, aby się nie przykleiło do blatu. Rozwałkowujemy tworząc duży prostokąt o grubości ok. pół cm. Zaczynając od brzegu wykładamy farsz. Ciasto zwijamy w rulon. Powstały wałek kroimy na mniejsze części po 4-5 cm. Smarujemy roztrzepanym białkiem jaja, posypujemy według uznania makiem. Paszteciki pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 minut. Potem pieczemy je w piekarniku, aż nabiorą ładnego złoto - brązowego koloru. 
 
* Artykuł sponsorowany