Gotowanie na parze

Jak gotować na parze? Mini poradnik

12:23:00,4 Komentarze

 

Dlaczego warto gotować na parze?

 

Istnieje pogląd, że podczas tradycyjnego gotowania część składników odżywczych w tym witamin zostaje wypłukana z potrawy przez wodę. Dlatego dużo bardziej poleca się gotowanie na parze, które jest o wiele zdrowsze. Pozwala zachować dużo więcej witamin oraz składników mineralnych. Potrawy gotowane na parze są zalecane szczególnie dzieciom oraz osobom, które dbają o swoją linię. Gotując nie dodajemy tłuszczów i dania są dużo mniej kaloryczne.


Jaki garnek do gotowania na parze?

 

Pierwszy raz zaczęłam gotować na parze na studiach. Jedna z moich współlokatorek miała specjalnych garnek do gotowania na parze. Bardzo często robiliśmy w ten sposób ziemniaki, marchewkę i kurczaka.

W każdy sklepie gospodarstwa domowego można kupić taki garnek. Różnią się one między sobą wielkością czy tworzywem, z którego są wykonane. Można wybrać również garnki, które mają przezroczyste ścianki, dzięki temu widać gotująca się potrawę. Według mnie bardzo dobre są garnki ze stali nierdzewnej. Ja mam mały garnek o średnicy 18 cm, który jest idealny do przygotowania dań dla dwóch osób, przy większej rodzinie niestety nie zdaje egzaminu.


Miejsce Ranking najlepszych garnków do gotowania na parze Cena
1 Garnek na parę KINGHOFF 5 elem. 20 cm Sprawdź aktualną cenę [KLIK]
2 Pyrex Garnek do gotowania na parze 40438 Sprawdź aktualną cenę [KLIK]
3 Brunhoff Garnek Do Gotowania Na Parze (Bh4250) Sprawdź aktualną cenę [KLIK]
4 Pyroflam Garnek do gotowania na parze PYROFLAM WYSOKI 40522 Sprawdź aktualną cenę [KLIK]
5 SSW Garnek 3 L 4 el do gotowania na parze VITALO 421620 Sprawdź aktualną cenę [KLIK]

Zakup garnka to wydatek od kilkudziesięciu i kilkunastu złotych. Konstrukcja jest dość banalna, na garnek nakładana jest dziurkowana tacka (koszyczek), którą następnie przykrywa się przykrywką. Przykrywka musi być szczelna tak aby para nie uciekała zbyt szybko za zewnątrz oraz musi być również zachowana odpowiednia przestrzeń między tacką a wodą. Ułożone na tacce produkty nie mogą mieć kontaktu z wodą, gotują się pod wpływem pary z wrzącej wody.


Gotowanie na parze - porady

 

  • Gotując na parzę trzeba uważać aby nie rozgotować warzyw, które znacznie szybciej się gotują niż w wodzie.
  • Czas gotowania liczymy od momentu zagotowania się wody w garnku.
  • Miękkość warzyw czy przyrządzanego mięsa możemy bardzo łatwo sprawdzić nakłuwając je widelcem.
  • Przyprawianie potrawy trzeba zostawić na sam koniec gotowania, w przeciwnym razie łatwo przesolić danie. Niektórzy radzą też solenie dopiero po wyjęciu potrawy. Ale ja zdecydowanie wolę przyprawianie na sam koniec, potrawa na jeszcze trochę czasu aby wchłonąć w siebie sól, czy też inne dodatki.
  • U mnie do przyprawiania potraw idealnie sprawdzają się zioła prowansalskie, majeranek, tymianek czy oregano.
  • Podczas gotowania dobrze jest przykręcić gaz, aby woda zbyt mocno nie wrzała.
  • Należy również pamiętać o odpowiedniej ilości wody. Trzeba sprawdzać czy nie jest je za mało, w przeciwnym razie łatwo o przypalenie garnka.

Gotowanie na parze przepisy, które zrobisz z łatwością w domu.

 

Tak naprawdę można wszystko gotować na parze. Wszystko zależy od tego co kto lubi. Dla mnie najlepiej z mies smakuje pierś z kurczak, z warzyw: ziemniaki, marchewka,pietruszka, seler, brokuł, kalafior. Osobiście nie polecam gotowania pomidora czy zielonego ogórka. Gotowałam kiedyś rybę na parze, ale niestety przegrała ona z tradycyjnie smażoną rybą.

Kurczak z bukietem warzyw


Składniki:
pierś z kurczaka
marchew
kalafior
ziemniaki
fasolka szparagowa
sól
pieprz ziołowy
zioła prowansalskie
majeranek
czosnek

Wykonanie:

Pierś z kurczak kroimy w kostkę, nacieramy ją solą i przeciśniętym w prasce czosnkiem. Gotujemy na parze około 20 minut, potem dodajemy pokrojone warzywa. Marchewkę, ziemniaki kroimy w talarki. Kalafior dzielimy na różyczki, fasolkę szparagową na mniejsze podłużne części. Po ok. 15 minutach gotowania sprawdzamy miękkość warzyw i doprawiamy całość solą, pierzem ziołowym oraz ziołami prowansalskimi. Gotowe danie można podawać z białym ryżem oraz sosem czosnkowym.

Smacznego!


Podsumowanie:

 

Tak naprawdę do gotowania na parze nie jest potrzebna żadna specjalistyczna wiedza, wystarczy trochę chęci. Jeśli chcemy przed zakupem garnka przekonać się czy dania gotowane na parze będą nam smakowały możemy na początek wykorzystać zwykły garnek z sitkiem. Garnki ze stali nierdzewnej do gotowania na parze są jednak o wiele bardziej praktyczne i wygodne. Pamiętajmy również, że gotowanie na parze na wiele zalet i jest świetną alternatywą dla tradycyjnego gotowania. Warto więc wybierać tę formę przygotowywania posiłków dla dzieci czy niemowląt.

Przeczytaj także o:

4 komentarze:

  1. Ja niektóre rzeczy wolę gotowane na parze, np ryby. Wg mnie mają także bogatszy smak.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja bardzo lubię potrawy gotowane na parze, jednak nikt w domu nie podziela mojego poglądu i muszę się dostosowywać do reszty, niestety. Ciężko gotować dla siebie, dla dziecka i dla pozostałych domowników...

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak to prawda, dania gotowane na porze mają trochę inny smak nie wszystkim to może odpowiadać.

    OdpowiedzUsuń
  4. gotowanie na parze jest naprawdę świetne, można łatwo wprowadzić zdrowszą dietę, która pozwala gubić kilogramy, wiem, co mówię! ;) bardzo wiele potraw gotuję na parze i taki zwykły garnuszek jak Twój zamieniłam na parowar z Morphy Richards, cały posiłek robię na jednym razem (np. kaszę i ryż, rybę lub mięso i warzywa - wszystko w oddzielnych pojemnikach), świetna sprawa!

    OdpowiedzUsuń