Jak wybrać stół do jadalni, kuchni?


Stół do jadalni wbrew pozorom nie tak łatwo wybrać. Tutaj liczy się nie tylko design, ale również funkcjonalność. I co ważne, stół powinien być proporcjonalny do wielkości danego pomieszczenia. A niestety nie wiele osób o tym pamięta. Na co więc zwrócić uwagę wybierając stół? Jak go wybrać? I jaki powinien mieć wymiary, kształt? Koniecznie przeczytajcie porady zawarte w dzisiejszym poście.


Gdzie ustawić stół?

Stół jest sercem, każdego domu. To przy nim spożywane są codzienne posiłki czy odbywają się większe spotkania towarzyskie. Idealnie, gdy osobna jadalnia jest przewidziana w projekcie domu czy mieszkania. Takie rozwiązanie jest wygodne, gdy zapraszamy gość. Zaciszna jadania zapewnia pewien komfort i elegancję spotkania. Oczywiście najlepiej, gdy pomieszczenie jest duże – wtedy możliwości wyboru funkcjonalnego stołu do jadalni jest od groma. Nie zawsze jednak właściciele dysponują dużą przestrzenią, aby móc sobie pozwolić na takie rozwiązanie. Często też ze względów praktycznych stół ustawiany jest w kuchni. Wybierając stół do kuchni mamy ułatwioną sprawę, bo nie będzie on już tak duży, jak stół do jadalni.


Kształt stołu

Na rynku dostępne są stoły o różnym kształcie: okrągłe, kwadratowe czy prostokątne. Wybór kształtu to tak naprawdę rzecz gustu przyszłych właścicieli i możliwości przestrzennych danego wnętrza. Warto pamiętać, że małe stoły okrągłe, mimo że pięknie prezentują się we wnętrzu, nie są zbyt funkcjonalne podczas serwowania potraw zwłaszcza, gdy chcemy podać wystawny obiad. Mają jednak jedną zalety, gdy są odpowiednio duże, nie tylko są dość pojemne, ale również osoby siedzące przy takim stole widzą się bardzo dobrze. To pozwala na swobodną konwersację wszystkich osób. Jeśli dysponujemy bardzo dużą przestrzenią w jadalni, można pokusić się o taki stół. Okrągły stół symbolizuje również równość.




Wymiary stołu i proporcje

W przypadku, gdy zakładamy, że naprzeciwko siebie będą siedzieć dwie osoby, stół powinien mieć przynajmniej 1 metr szerokości. Taka szerokość jest zalecana ze względu na konieczność zostawienia określonego miejsca na serwowanie potraw. Długość stołu oczywiście jest zależna od ilości osób, które będą siedzieć przy stole. Zaleca się, aby jedna osoba przy stole miała 60-75 cm miejsca. 




Warto również wziąć pod uwagę proporcję stołu w stosunku do samego pomieszczenia. Nie warto na siłę wciskać dużego stołu do małego pomieszczenia. Należy pamiętać o potrzebnej przestrzeni. Rozwiązaniem na problem zbyt małej jadalni są nowoczesne rozkładane stoły, które mogą posiadać dostawki albo system rozsuwany. Niektóre stoły mogą rozkładać się do nawet dwukrotnej długości. Musimy także pamiętać, że sam stół to za mało, potrzebne są również krzesła. Aby swobodnie odsunąć krzesło potrzeba min. 75 cm.