Świeże soki – dlaczego warto je pić?


Świeżo wyciśnięte soki owocowe i warzywne zawierają bardzo wiele cennych witamin, błonnika i minerałów. Ich płynna postać z łatwością wchłaniana jest przez nasz organizm. To prawdziwa bomba witaminowa. Nie trzeba więc nikogo specjalnie przekonywać o szczególnych właściwościach zdrowotnych soków. Do wyciskania soków najlepsze będą produkty ze sprawdzonego źródła np. lokalnego ryneczku, dobrej jakości wyciskarka wolnoobrotowa, czas na zakupy, wyciskanie i posprzątanie. Z pewnością to wszystko warte jest rezultatu w postaci świeżego soku jaki otrzymujemy dla siebie i naszej rodziny. 

Szczerze przyznaje, że mimo ogromnych chęci nie zawsze mam czas na wyciskanie soków własnoręcznie, ale zawsze czuję odpowiedzialność za siebie i swoją rodzinę w zakresie dbania o spożywanie naturalnych witamin każdego dnia.

Postanowiliśmy poszukać idealnego kompromisu i sprawdziliśmy soki tłoczone na zimno oraz smoothie marki Swigo.  



Sok tłoczony na zimno – czyli jaki?

Przeglądając ofertę sklepów stacjonarnych i online można odnieść wrażenie, że współcześnie mamy  naprawdę duży wybór dobrej jakości soków. Ale niestety to tylko pozory.  Wiele osób podczas zakupów nie zdaje sobie sprawy, że zdecydowana większość produktów w sklepach to soki pasteryzowane, które były wcześniej poddane wysokiej temperaturze. A niestety w momencie podgrzania warzywa i owoce tracą większość witamin. Stąd też tak atrakcyjna cena, która ma zachęcić konsumenta do zakupu. Takie produkty nie mają dużo wspólnego z naturalnością i zdrowym odżywianiem. Zwróćcie uwagę na etykiety soków, które kupujecie. Pamiętajcie także, że fakt iż sok stoi w sklepowej lodówce nie gwarantuje że nie jest pasteryzowany.

Zupełnie inaczej wytwarzane są soki tłoczone na zimno. Cały proces wymaga sporych nakładów pracy, warunków chłodniczych, ale to z kolei przekłada się na wysoką jakość soków. Na rynku dostępne są soki Swigo, które są właśnie sokami tłoczonymi na zimno w technologii HPP. 

Jak powstaje sok tłoczony na zimno Swigo?

Do produkcji soku Swigo używa się wyłącznie świeżych produktów, poza owocami egzotycznymi zawsze są to produkty z polskich sadów i ogrodów. Owoce i warzywa są wyciskane i poddawane procesowi paskalizacji. Nie należy mylić tego z tradycyjną pasteryzacją w wysokiej temperaturze. Paskalizacja to inaczej technologia HPP, zwaną również pasteryzacją na zimno, w której sok poddawany jest obróbce wysokiego ciśnienia w warunkach chłodniczych. Dzięki temu soki tłoczne na zimno Swigo zachowują większość witamin, kolor, smak i naturalny zapach ale sok ma wydłużony termin do spożycia nawet do 60 dni.  Paskalizacja  pozwala zachować wartości odżywcze oraz właściwości funkcjonalne soków w zależności od produktu np.: wzmacnia odporność, wspiera detoks, działa antyoksydacyjnie. 


Dlaczego warto pić soki tłoczone na zimno?

  • Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi owoce i warzywa w co najmniej 5 porcjach dziennie. Co oczywiście nie zawsze jest takie łatwe. Powstaje problem, jak ogarnąć domowy jadłospis, aby było smacznie i zdrowo. My kobiety mamy pod górkę. Rozwiązaniem mogą być gotowe soki tłoczone na zimno. Soki Swigo HPP zachowują bogate właściwości odżywcze, które są obecne w surowych owocach. Mogą więc z powodzeniem zastąpić jedną z pięciu zalecanych porcji owoców i warzyw. W ofercie Swigo są dostępne soki z jabłka, banana, pomarańczy, a także cała linia soków funkcjonalnych, których skład poparty jest oświadczeniami zdrowotnymi w zakresie działania wyjątkowych składników. 
  • Właściwości odżywcze są szybciej przyswajalne ze świeżych płynnych soków owocowych i warzywnych niż samych produktów. Sok może więc być świetnym zamiennikiem podwieczorku lub drugiego śniadania dla nas i dla całej rodzinny.
  • Swigo mogą być pite również przez dzieci, marka ma całą linię dedykowaną dla maluchów. Warto spakować dziecku do szkoły czy na wycieczkę zdrowy sok tłoczony na zimno zamiast pełnych cukru soczków pseudo owocowych. Płynna konsystencja o świetnym smaku jest lepiej przyswajalna przez dzieci. Łatwiej więc przemycić jakiś owoc czy warzywo do diety naszej pociechy.
  • Naturalnie możemy wzmocnić nasz układ odpornościowy. Jest to niezwykle ważne w okresie jesienno-zimowym i wczesną wiosną, gdy jadamy mniej świeżych owoców i warzyw i jesteśmy narażeni na częstsze infekcje.
  • Smoothie Swigo może być świetnym zamiennikiem przekąsek. Zamiast niezdrowych produktów typu batonik czy hot dog na stacji warto wybrać swój ulubiony smak. To dobry sposób na zaspokojenie głodu i dobre składniki dla organizmu. Dodatkowo butelka jest poręczna, więc bez problemu możemy ją zabrać ze sobą do szkoły, pracy lub na spacer. 
 

Mając zapas soków tłoczonych na zimno i smoothie Swigo, nie musimy się martwić o dostarczenie codziennej porcji witamin, kiedy nie mamy czasu samodzielnie wyciskać soku w domu. Na wyciskanie soków możemy poświęcić czas np. w wolniejsze dni weekendu, a gotowe soki Swigo wypijać w tygodniu.