W naszej domowej biblioteczce od dawna brakowało publikacji o warzywach. Oczywiście nie mam tutaj na myśli nowej książki kucharskiej, która z pewnością dostarczyłaby wielu inspiracji do naszej kuchni, ale o pewnego rodzaju leksykonie. W życiu każdego maluszka przychodzi taki czas, że trzeba zapoznać się z pierwszymi smakami. Na pierwszy ogień idą właśnie warzywa.
Niestety nauka jedzenia warzyw bywa skomplikowana. Nic dziwnego, dziecko nie chce jeść czegoś, czego nie zna. Warto więc sięgać po różne sposoby, aby zachęcić je do jedzenia. Jednym z nich jest właśnie wykorzystywanie książek z obrazkami o warzywach. To pozwala rozbudzić w dziecku chęć spróbowania nowej żywności. Książki o warzywach to bardzo prosty sposób ekspozycji nowych produktów. Maluszek, oglądając obrazki uczy się nazw jarzyn, ich wyglądu. Może to wzbudzić w dziecku chęć spróbowania marchewki, ogórka czy pomidora, który jest bohaterem danego opowiadania.
Wybryki papryki i inne historie o warzywach to bardzo przyjemna książeczka dedykowana dzieciom już od najmłodszych lat. Anna Ficner – Ogonowska, autorka książki w wierszowanej formie opowiada o bohaterach kuchennego stołu. Zachęca dzieci do jedzenia warzyw w niecodzienny sposób. Nie robi tego na siłę, ale w przyjemny i dobrze znany sposób. Jarzyny przypominają bajkowe stworki. Mają oczy, usta, a nawet ręce i nogi. Przyjaźnie uśmiechają się do dzieci, są bardzo radosne i wesołe. Z pewnością nie jeden maluszek chciałby się zaprzyjaźnić z takimi warzywami.
Same kolorowe ilustracje Sary Szewczyk to jednak nie wszystko. Wybryki papryki i inne historie o warzywach to przede wszystkim doskonały zbiór rymowanek. Wierszyki są krótkie i bardzo łatwo wpadają w ucho.
Książka idealnie sprawdzi się podczas wspólnych zakupów. Małe dziecko może zabrać ze sobą tę książeczkę i poszukiwać na straganie czy w sklepie warzyw, które są bohaterami historii. Publikacja sprawdzi się świetnie podczas nauki rozróżniania warzyw i owoców. Dzieci w wieku przedszkolnym nie potrafią jeszcze właściwie pogrupować poszczególnych produktów. Wybryki papryki z pewnością im w tym pomogą. Sama jestem zaskoczona, jak wiele warzyw zostało przedstawionych w publikacji. Spotkamy tam nie tylko każdemu dobrze znanego ogórka czy pomidora, ale też imbir, cykorię czy topinambur.
Publikacja warta uwagi, serdecznie polecam.