Książka kucharska

Pasta z makreli - przepisy na różne wersje

11:07:00,4 Komentarze


Pasta z makreli jest jednym z najprostszych i najłatwiejszych dań rybnych, które można przygotować. Jest idealna na szybkie śniadanie. Może również stanowić oddzielną przekąskę, na specjalne okazję. Wędzona makrela nadaje paście określonego rybnego smaku, a wybrane dodatki wzbogacają jej wartość odżywczą. Dziś przygotowałam dla Was sprawdzony przepis na 3 wersje mojej ulubionej rybnej pasty z makreli.

 

Pasta z makreli - przepis na wersję z jajkiem i cebulą 

Pastę można przyrządzić tak naprawdę na różne sposoby, z wybranymi przez siebie dodatkami. Pierwszą moją sprawdzoną propozycją jest wersja z gotowanym jajkiem, surową cebulką oraz majonezem. Taką pastę robię najczęściej, między innymi, dlatego, że kanapeczki z taką pasta zawierają sporą dawkę witaminy D. Witamina D znajduję się w makreli oraz jajkach, dokładnie żółtku.

Składniki:
makrela wędzona
jajko
cebula
2-3 duże łyżki majonezu
pieprz 

Wykonanie:
Makrelę oczyszczamy z ości. Ten proces jest zawsze najżmudniejszy, trzeba to zrobić dość dokładnie, aby żadna ość nie odebrała nam przyjemności z jedzenia. Makrelę rozdrabniamy. Ja używam do tego zwykłego widelca. Można też drobno posiekać kawałeczki ryby. Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę.  To samo robimy z ugotowanym wcześniej jajkiem na twardo. Mieszamy wszystkie składniki, dodając majonez i pieprz. Osobiście nie dodaję już do pasty soli. To już rzecz gustu, jak dla mnie wędzona makrela i tak jest już dość słona.


Pasta z makreli - przepis na wersję z jajkiem, cebulą i kiszonym ogórkiem

Dla niektórych sama wędzona makrela może być trochę mdła sama w sobie. Można więc wzbogacić pastę o coś kwaśnego. Kiszony ogórek sprawdzi się do tego idealnie. Czasami zamiennie używam ogórka konserwowego zamiast kiszonego i też pasta smakuje pysznie.

Składniki:
makrela wędzona
cebula
gotowane jajko 
1 kiszony ogórek
2-3 łyżki majonezu
pieprz 

Wykonanie:
Sposób wykonania jest identyczny tak jak powyżej, przy czym kroimy w drobną kostkę ogórka kiszonego i dodajemy go do naszej rybnej pasty.




Pasta z makreli - wersja z jajkiem i jabłkiem

Ta wersja pasty jest chyba najbardziej delikatniejsza ze wszystkich moich dzisiejszych propozycji. Kwaskowaty smak jabłka świetnie zastępuję kiszonego ogórka. Danie nie jest samo w sobie już takie mdłe. Rezygnujemy również z surowej cebulki, która sama w sobie jest dość ostra. 

Składniki:
makrela wędzona
gotowane jajko 
1 kwaśne jabłko
2-3 łyżki majonezu
pieprz 

Wykonanie:
Z makreli usuwamy ości i rozdrabniamy mięso. Gotowane jajko kroimy w kosteczkę. Jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na drobnej tartce. Całość mieszamy z majonezem i pieprzem.

Pasta z makreli z twarożkiem i koperkiem

Pasta z twarogiem to druga bardziej delikatna i mniej wyrazista wersja na śniadanie. Nie dodajemy do niej cebuli, a majonez zastępujemy serkiem kanapkowym. Smak podkreśla drobno posiekany koperek.

Składniki:
makrela wędzona
gotowane jajko 
śmietankowy serek kanapkowy
świeży koperek
pieprz 

Wykonanie:
Makrelę i jajko rozdrabniamy. Koperek drobno siekamy. Mieszamy wszystkie składniki, doprawiając pieprzem do smaku.

Myślę, że nie jeden smakosz dodałby jeszcze inną wersję pasty. Ja lubię bawić się smakami moich dań, więc myślę, że niedługą będę dalej eksperymentować z jakąś nową wersją pasty. A Wy już macie swój ulubiony przepis na pastę z makreli? Robicie pasty kanapkowe na śniadanie? Dajcie koniecznie znać w komentarzu pod postem.



Przeczytaj także o:

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię pastę z makreli, tylko te nieszczęsne ości zawsze gdzieś się zakamuflują ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też mam z tym problem... To ich usuwanie zajmuje najwięcej czasu w przygotowaniu pasty.

    OdpowiedzUsuń
  3. Katarzyna Żuk18 maja 2017 15:03

    uwielbiam pastę z makreli właśnie w wydaniu z ogórkiem kiszonym , dodaję jeszcze do niej kukurydzę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój mąż by pewnie chętnie zjadł, a ja za rybami nie przepadam ;)

    OdpowiedzUsuń